tisdag, november 14, 2006

Ett svenskt geni

Jag gillar att läsa böcker men är inte så bra på att faktiskt göra det. Just nu har jag tre, fyra böcker som jag läser, vissa av dem påbörjade jag redan innan sommaren. En av böckerna har jag nästan läst ut nu. "Ett svenskt geni" av David Lagercrantz. Som det står på omslaget: "Berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade".

Håkan Lans (se bild) uppfann bland annat färgteknik för datorskärmar och ett satellitsystem byggt på GPS som är på väg att bli världsstandard för världens båt- och flygtrafik. Det är just detta satellitsystem som boken till stor del handlar om. Håkan Lans kamp mot jättebolag, främst amerikanska sådana, med amerikanska luftfartsverket i ryggen. Från amerikanskt håll bedrivs okonventionell protektionism, i form av patentstölder, hot och förtal. Av vilken anledning då kan man fråga sig. Jo, man ville behålla den föråldrade kommunikations- och navigationsstandarden då den var amerikansk. En standardisering av Håkan Lans system skulle göra att amerikanska storbolag, bland andra, gick miste om stora pengar.

1998 läckte en hemlig rapport av amerikanska luftfartsverket (FAA) ut som förklarar och bevisar hur det ligger till. Rapporten citerades i Sverige av bland andra Dagens Industri.

"FAA har som mål att stödja amerikanska flygsystem, teknologier, produkter och servicesatsningar. Internationella initiativ håller emellertid på att utveckla och sprida automatiska positionsrapporteringssystem. Exempelvis arbetar svenska luftfartsverket med en ADS-B-teknologi känd som VDL Mode 4. I ljuset av denna och andra internationella initiativ riskerar USA att förlora sitt tekniska ledarskap på en potentiellt attraktiv och växande marknad. Det skulle påverka förmågan hos amerikanska tillverkare av flygteknologi och inhemska mjukvaruföretag att konkurrera på en internationell marknad ... följaktligen kan ett amerikanskt misslyckande med att få igenom en ADS-B-implementation leda till en förlust av en global dominans."

Vad säger det här då? Konkurrens är inte en fråga bara om en fri marknad och låga skatter. Utan minst lika viktigt är det att säkerställa rättvisan, omöjliggöra det smutsiga spelet under ytan.

Eftersom att jag inte kommer ihåg på vilken sida i boken så kan jag inte citera, men det stod om Hitachis underrättelsetjänst, bestående av flera hundra personer anställda i uppgift att spionera på konkurrenter, sno patent och om konkurrenten redan patenterat x så försöker man patentera kringliggande komponenter/tekniker som x är beroende av. Vidare berättar boken om köpta sakkunniga. Experter, som naturligtvis är officiellt oberoende, som lobbar för eller emot en teknik. Problemet är att det lika gärna kan vara så att experten går ett företag eller en nations ärenden i utbyte mot mutor.

Lyckligtvis är Sverige och våra grannländer relativt befriade från industrispionage och korruption i allmänhet. För bara några dagar sedan publicerades 2006 års Corruption Perceptions Index. Sverige ligger sexa, med Singapore framför sig och Schweiz en plats bakom sig. Värre är det i länder som Irak, Vitryssland och jumboplacerade Haiti. Klicka här för att se hela rankingen.

När man läser boken är det lätt att fascineras och känna sympati med Håkan Lans. Att skydda sig mot spionage och patentstölder, fightas i flera år långa rättstvister på andra sidan Atlanten måste vara oerhört påfrestande. Det är lite av David mot Goliat och vi kan ju hoppas att David får Goliat på fall den här gången också.